Zasadnicze cele programowe:
1. Zachowanie jedności w narodzie polskim w oparciu o solidaryzm narodowy i obywatelski.
2. Niezwłoczne wycofanie się Polski z niekorzystnych – politycznych, gospodarczych i wojskowych – umów międzynarodowych, ustaw i aktów normatywnych. W udokumentowanych przypadkach sprzedaży/zakupu składników polskiego majątku narodowego po rażąco zaniżonych cenach lub wrogiego przejęcia, natychmiastowe wszczęcie rewindykacji majątku wraz z odszkodowaniem, a w przypadkach zagrożenia bezpieczeństwa państwa – renacjonalizacja majątku.
3. Przejęcie przez państwo wyłącznego prawa emisji pieniądza i kreacji kredytu oraz stworzenie prorozwojowej struktury instytucjonalnej i polityki pieniężno-finansowej. Zwierzchnictwo i kontrola rządu nad działalnością banku centralnego. Wyeliminowanie lichwy oraz zakaz działalności zagranicznych i niepublicznych organizacji pożyczkowych.
4. Zwiększenie potencjału demograficznego narodu i dbanie o jego wzrost. Zahamowanie emigracji z przyczyn ekonomicznych oraz skuteczne działania na rzecz powrotu emigrantów ekonomicznych z okresu tzw. transformacji, a także przyjmowanie repatriantów narodowości polskiej oraz imigrantów poddających się dobrowolnie kulturowej i społecznej polonizacji.
5. Dbałość o zdrowie fizyczne i etyczno – moralny stan narodu budowanego w oparciu o bezpieczną, tradycyjną rodzinę, czyli związek kobiety i mężczyzny i ich potomstwo, jako podstawa ładu społecznego w państwie. Wspieranie więzi wspólnotowych opartych o historyczno-kulturowe wartości narodu polskiego oraz bezkonfliktową współpracę państwa, samorządów i oddolnych inicjatyw obywatelskich.
6. Uznanie zasobów geologicznych, ziemi rolnej i innych zasobów naturalnych za dobra ogólnonarodowe, niezbywalne na rzecz innych państw, zagranicznych lub międzynarodowych organizacji gospodarczych lub prawnych oraz zagranicznych osób prywatnych, bądź spółek z ich udziałem.
7. Rolnictwo oparte na zasadach naturalnych, racjonalności i efektywności gospodarowania oraz poddane kontroli jakości, traktowane jako dział strategiczny gospodarki narodowej, odpowiedzialny za żywnościowe i zdrowotne bezpieczeństwo narodu.
Podstawą zapewnienia egzystencji narodu jest jego żywnościowe i zdrowotne bezpieczeństwo. Jest ono ściśle związane z samowystarczalnością żywnościową. Dzięki korzystnemu położeniu geograficznemu Polska jest w stanie zrealizować te cele. Warunkiem tego jest właściwe zarządzanie tą gałęzią gospodarczą, czyli nastawienie jej dla dobra społeczeństwa. Niestety, obecnie rolnictwo zostało wtłoczone w system generowania zysków, w większości przez zagraniczne podmioty. Naszym celem jest odwrócenie tych niekorzystnych dla naszego narodu tendencji.
Naszym podstawowym postulatem jest przywrócenie rolnictwu znaczenia strategicznej gałęzi gospodarki w autonomicznym i niepodległym państwie. Będziemy monitorować i kontrolować z poziomu państwa wszystkie ogniwa w całym łańcuchu żywieniowym narodu, tj.: produkcję rolną, skup, dystrybucję, przetwórstwo i magazynowanie.
Rozproszone i powielone w różnych regionach Polski ogniwa musimy połączyć w jeden system. Zapewni to ciągłość dostaw i możliwość elastycznego przestawiania systemu w zależności od potrzeb sytuacyjnych, a tym samym zagwarantuje jego odporność na nieprzewidziane zakłócenia. Żywieniowe bezpieczeństwo narodu będzie zapewnione tylko i wyłącznie pod warunkiem fizycznej i ekonomicznej dostępności produktów żywnościowych dla wszystkich grup społecznych w minimalnej ilości potrzebnej do egzystencji biologicznej jednostki, z jednoczesnym zapewnieniem ciągłości ich dostaw. Dotyczy to także sytuacji klęski żywiołowej, czy nieurodzaju. Krajowe zasoby powinny wystarczyć na minimum 2 lata. Natomiast zdrowotne bezpieczeństwo narodu zostanie zagwarantowane dzięki optymalizacji i różnorodności produktów żywnościowych oraz ich jakości i składu.
Właściwe funkcjonowanie systemu żywieniowego może zapewnić tylko monitoring i kontrola państwa z natychmiastowym reagowaniem na niepożądane zjawiska. System monitoringu i kontroli razem z podmiotami badawczymi i naukowymi będzie ściśle współpracował z rządem i ministerstwami odpowiedzialnymi za poszczególne ogniwa systemu żywieniowego państwa. Konieczne jest także przyspieszenie reagowania na zaistniałe zagrożenia przez ustawodawcę, sądy, administrację, w oparciu o niezależne podmioty badawcze i naukowe.
Dla zapewnienia właściwego monitoringu i kontroli niezbędne jest dokonanie zmian prawnych. W zaistniałej sytuacji konieczne jest zaostrzenie prawa karnego w przypadkach: opieszałości, nierzetelności, stronniczości, fałszerstwa lub działania blokującego podmioty systemu żywieniowego, doprowadzając je np. do upadku. Uzasadnienie zaostrzenia prawa jest konieczne, gdyż zmiany zdrowotne w wyniku niewłaściwego żywienia społeczeństwa mogą być praktycznie nieodwracalne, a nawet prowadzić do wcześniejszej śmierci jednostek. Próby dystrybucji żywności, która obciążałaby kondycję narodu, będą uznawane za akt sabotażu na społeczeństwie, a w skrajnych przypadkach, nawet jako ludobójstwo na narodzie polskim.
Ze względu na strategiczne znaczenie rolnictwa w autonomicznym i niepodległym państwie wszystkie inne powiązane z nim gałęzie gospodarki i ogniwa, będą pełniły rolę pomocniczą w funkcjonowaniu systemu żywieniowego państwa. Pomocnicze gałęzie i ogniwa gospodarki to skup i dystrybucja, przetwórstwo oraz magazynowanie. Pod kontrolą państwa autonomicznego i niepodległego rolnik oraz inne podmioty przetwarzające żywność i zajmujące się dystrybucją oraz magazynowaniem, muszą mieć zabezpieczony własny byt w takim stopniu, by mogły uniezależnić się od systemów bankowych i kredytów, których ciężar często wpływa na podejmowanie decyzji o wyborze metod produkcji dających szybkie i oczekiwane efekty, ale bez dbałości o jakość i prozdrowotną wartość wytwarzanych produktów żywieniowych.
Dziś gwarantem stabilizacji systemu żywieniowego może być tylko i wyłącznie państwo zabezpieczające zasadnicze interesy obywateli. Państwo musi stworzyć warunki do działania mechanizmów wolnorynkowych, które umożliwią zarówno uczciwą konkurencję między podmiotami dostarczającymi żywość, jak i dadzą konsumentom możliwość wyboru najlepszych produktów nie tylko ze względu na cenę, ale równocześnie ze względu na jakość i troskę o własne zdrowie.